Składniki 100 g suchej komosy ryżowej 200 ml wody plaster cytryny 50 g mąki (owsianej, żytniej, orkiszowej, itp.) 100 g startej na drobno marchwi 50 g ziaren słonecznika ząbek czosnku 190 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej i odsączonej połowa papryczki chilli 2 łyżki oleju 2 całe gałązki świeżej bazylii łyżka listków świeżego tymianku przyprawy: łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta cukru sól i pieprz do smaku Wege burgery podajemy od razu tak, jak te klasyczne, czyli w bułce z warzywami i sosem (świetnie pasuje tutaj sos jogurtowo-czosnkowy) lub w wersji solo z sałatką i sosem. Zapewniam, że już dwa takie wege burgery spowodują, że będziecie najedzeni długo, energii z pewnością nie braknie, a do ich smaku jeszcze wiele razy będziecie chcieli wrócić. Przygotowanie Kaszę gotujemy w wodzie wraz z plastrem cytryny przez około 15 minut pod przykryciem i na małym ogniu. W 21 25,2 T 7,7 9,2 Obliczone na podstawie wykorzystanych składników [shopeneo-widget id=f110afae-8132-4864-a123-9966b03bfe83″] Wykorzystanie wielu zdrowych składników jak kasza, ziarna słonecznika, pełnoziarnista mąka i strączki, to idealny sposób na stworzenie zbilansowanego i sycącego posiłku. Moja propozycja to burgery zrobione z mega zdrowej kaszy quinoa, czyli komosy ryżowej oraz ciecierzycy. Nie jestem typem mięsożercy, dlatego wszelkiego rodzaju kotlety, kotleciki i burgery w wersji wegetariańskiej uwielbiam. Nawet jeśli przepadacie za mięsnymi kotletami z soczystej wołowiny, to zachęcam do spróbowania kotletów w wersji no-meat. Optymalna konsystencja to taka, gdzie składniki dają się lepić, ale wyczuwalne i widoczne są kawałki słonecznika, kaszy, cieciorki i chilli. Wartości odżywcze 100 g porcja (120 g) Kcal 168 202 B 5,9 7,1 Wszystko ma się połączyć, ale nie może z tego powstać gładka papka.