Wegański krem czekoladowy

Przekąski
21.02.2019 14:14
Wegański krem czekoladowy

Składniki - szklanka suchej ciecierzycy - 2 łyżki kakao - pół szklanki orzechów (laskowe, nerkowce, migdały – jakie lubimy) - 2-3 łyżki cukru białego/trzcinowego/kokosowego/brzozowego (można także zamienić na syrop klonowy, miód lub syrop z agawy) - dodatkowo: mleko roślinne do rozrzedzenia masy (można dodać klasyczne mleko krowie, ale wtedy krem wegański już nie będzie 😉 ) Wegański krem czekoladowy No dobra, chciałabym powiedzieć, że jest to wegańska i zdrowa Nutella, ale obawiam się, że jej zwolennicy mogliby (delikatnie mówiąc) trochę się na mnie obrazić i oskarżyć o profanację (przecież Nutella to już świętość i tego smaku powtórzyć się nie da 😉 ). Niemniej jednak polecam go tym, którzy są na diecie lub dbają o linię, ale tęsknią za tym słodkim grzechem. Jego konsystencja bardziej przypomina puszysty mus czekoladowy niż krem, ale tutaj wiele zależy od długości blendowania masy oraz ilości płynu, który dodamy. Jeśli dysponujemy blenderem o dużej mocy, który nie przegrzeje się po kilku minutach, to uzyskamy lepszą fakturę kremu, bardziej gładką. Do tego jest słodki i mocno kakaowy, więc w razie nagłej ochoty na czekoladę polecam po niego sięgać. Krem zrobiony jest na bazie ugotowanej ciecierzycy oraz orzechów i oczywiście kakao. Jeśli okaże się, że cukru jest za mało, to oczywiście dosładzamy według potrzeb.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/weganski-krem-czekoladowy/