Kotleciki z kaszy jaglanej, cukinii i fety

Fit
10.06.2019 19:58
Kotleciki z kaszy jaglanej, cukinii i fety

Składniki szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (TUTAJ sprawdzisz jak ugotować kaszę jaglaną) mała cukinia lub połowa większej ząbek czosnku 80 g fety 4 łyżki bułki tartej łyżka posiekanego koperku (lub innych świeżych ziół) 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika i dyni sól, pieprz opcjonalnie: olej do smażenia (kotleciki można smażyć na patelni lub piec w piekarniku) Liczba porcji: około 15 sztuk Przygotowanie Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko i oprószamy solą. Porada Kotleciki można także smażyć na oleju przez około 3-4 minuty z każdej strony (opcja mniej fit ;)). Odstawiamy ją tak na około 20 minut, a następnie dobrze odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Są świetną przekąską w ciągu dnia, lekką kolacją, przystawką i małym co nieco na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Dodajemy jeszcze posiekany koperek (lub inne wybrane zioła) i świeżo mielony pieprz (soli już nie dodajemy, bo feta jest słona). Całość odstawiamy na chwilkę, aby bułka tarta wciągnęła ewentualną wilgoć i masa jeszcze bardziej się scaliła. Są bardzo zdrowe, bo zrobione na bazie kaszy jaglanej, czyli prawdziwej skarbnicy składników odżywczych i witamin. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym i odstawiamy, aby odpoczęły. Sprawdzą się na piknikach oraz jako drugie śniadanie w szkole i pracy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/kotleciki-z-kaszy-jaglanej-i-fety/