Lody z czarnej porzeczki

Krzysztof
21.07.2014 6:30
Lody z czarnej porzeczki

Przepis

Składniki:

250 ml śmietanki 30%,

250 ml mleka 3,2 %,

30 dag konfitury porzeczkowej (lub jak ktoś woli inne skaki, malinowej, truskawkowej; autorka przepisu podaje świeże, owoce zasypane cukrem i podgotowane).

1/3 szklanka cukru,

2 żółtka.

Żółtka ucieramy na kogel-mogel. Masa musi być puszta i jasna. W międzyczasie mleko wraz ze śmietanką doprowadzamy do wrzenia i na chwilkę odstawiamy (2 minuty). Do ubitej masy jajecznej wlewamy połowę gorącego mleka ze śmietanką, cały czas mieszając. Następnie przelewamy masę do pozostałej śmietanki z mlekiem, wstawiamy na bardzo mały płomień i podgrzewamy masę do lekkiego zgęstnienia. Masa nie może się zagotować. Następnie zdejmujemy z palnika, dodajemy zmiksowaną konfiturę porzeczkową. Dokładnie mieszamy. Następnie całość należy schłodzić w lodówce. Później przekładamy nasze lody do zamrażalnika i mieszamy łyżką co pół godziny, żeby nie powstały cząsteczki lodu. Trwa to do 5 godzin.