Przepis
Składniki na prostokątną formę około 24x32cm:
3 duże jajka
1 szklanka kefiru (możecie zastąpić maślanką)
1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
3/4 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 500g owoców (u mnie mieszanka owoców leśnych) świeżych lub mrożonych (nie trzeba ich rozmrażać)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka roztrzep delikatnie widelcem lub rózgą kuchenną, starając się zbytnio ich nie napowietrzyć. Dodaj kefir, olej i cukier. Wymieszaj dokładnie.
Do mokrych składników wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia (nie trzeba ich przesiewać) i wymieszaj wszystko dokładnie (nic nie szkodzi, jeśli zostaną małe grudki).
Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż na wierzch owoce.
Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut (lub do suchego patyczka). Wystudź w formie.
Przestudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)