Przepis
Składniki na ok 18 kartaczy:
3 kg surowych ziemniaków
700 g gotowanych ziemniaków w mundurkach
800 g mięsa mielonego ( nie może być za chude)
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Omasta:
400 g boczku
2 duże cebule
Przygotowanie:
Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciskamy czystą pieluchą tetrowa lub gazą. Sok zlewamy do miski i odstawiamy na 15- 20 min. - tak robiły nasze babcie :)
Ja używam trochę szybszego sposobu i dużo czystszego no i mniej pracochłonnego :) SOKOWIRÓWKA (zbawienie)- ziemniaki surowe przepuszczam przez sokowirówkę, cześć w zbiorniczku z odpadami przerzucam do miski, natomiast sok ziemniaczany odstawiam na ok 15-20 min, zlewam sok a krochmal ( to biały osad na dnie, który powstanie z wyciśniętego soku), przerzucam do starowanych ziemniaków. Następnie ziemniaki ugotowane, ostudzone obieram z mundurków i mielę przez maszynkę do mięsa. Wszystkie te składniki razem ugniatam na ciasto.
Mięso mielone doprawiam do smaku solą i pieprzem z majerankiem.
Nastawiamy duży garnek z wodą osoloną i gotujemy. Gotowe ciasto kształtujemy w kulę wielkości dłoni, spłaszczamy nadziewając mięsem, formujemy w lekko podłużne jajo. Gotowe kartacze wrzucamy do ciepłej wody i gotujemy jak kartacze wypłyną zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok 30-40 minut.
Jako omastę do kartaczy smażymy pokrojone skawreczki z cebulą na patelni i tym polewamy ugotowane kartacze.