Przepis
Składniki (na 2 gofry):
100g chudego twarogu
1 jajko
3 łyżki zmielonych otrębów owsianych
2-3 łyżki mleka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
substancja słodząca odpowiadająca 5g cukru
Wykonanie:
Jajko rozbić, oddzielić białko od żółtka. Żółtka zmiksować z twarogiem a białka ubić na sztywną pianę. Następnie do żółtek dodać otręby, proszek, mleko i substancję słodzącą i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie wmieszać białka. Masę wykładać na dobrze rozgrzaną gofrownicę (należy ją bardzo dobrze rozgrzać- wtedy gofry powinny wyjść nawet jeśli nie natłuścimy gofrownicy. Jeśli jednak będzie problem to gofrownicę należy delikatnie posmarować olejem). Gotowe gofry podać z ulubionymi dodatkami- u mnie odrobina serka homogenizowanego odtłuszczonego i borówki.