Lody z czarnej porzeczki

Krzysztof
07.04.2014 19:32
Lody z czarnej porzeczki

Przepis

Składniki na lody:

1 mleko skondensowane słodzone z puszki (400 g)

1 szklanka (250 ml) mleka skondensowanego niesłodzonego

250 g twarożku śmietankowego (jak na serniki)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, schłodzić do temperatury lodówkowej.

Sos z czarnej porzeczki:

1,5 szklanki czarnej porzeczki (mogą być mrożone)

1 łyżka soku z cytryny

1/4 szklanki cukru

Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury lodówkowej - najlepiej zrobić sos dzień wcześniej.

Mleczną mieszankę wlać do maszyny do lodów, postepując według jej instrukcji ukręcić lody. Po skończeniu programu wlać sos, wymieszać lekko do otrzymania marmurkowego wzorku. Zamrozić.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną