Lody z czarnej porzeczki

Krzysztof
07.04.2014 19:32
Lody z czarnej porzeczki

Przepis

Składniki na lody:

1 mleko skondensowane słodzone z puszki (400 g)

1 szklanka (250 ml) mleka skondensowanego niesłodzonego

250 g twarożku śmietankowego (jak na serniki)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, schłodzić do temperatury lodówkowej.

Sos z czarnej porzeczki:

1,5 szklanki czarnej porzeczki (mogą być mrożone)

1 łyżka soku z cytryny

1/4 szklanki cukru

Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury lodówkowej - najlepiej zrobić sos dzień wcześniej.

Mleczną mieszankę wlać do maszyny do lodów, postepując według jej instrukcji ukręcić lody. Po skończeniu programu wlać sos, wymieszać lekko do otrzymania marmurkowego wzorku. Zamrozić.