Przepis
Składniki:
500 g czarnej porzeczki
2 duże jajka
2 żółtka
cukier wanilinowy
250 g cukru
400 ml śmietany 30% ( kremówki)
Przygotowanie:
Porzeczki myjemy i blendujemy, następnie przecieramy przez gęste sito, tak aby pozbyć się skórki i pestek - odstawiamy miseczkę. W małym garnuszku gotujemy wodę i na garnuszek wstawiamy miseczkę ( ja używam szklanej) i w kąpieli wodnej ubijamy jajka z żółtkami i cukrem ok 5-6 minut, aż masa zgęstnieje i zblednie. Miskę ściągamy z kąpieli, nadal ubijając ostudzamy masę. Do ostudzonej masy wlewamy mus owocowy i mieszamy ręcznie. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę i łączymy z masą jajeczną połączoną wcześniej z musem owocowym. Gotową masę lodową możemy przelać do foremek na lody albo do pojemnika z przykrywką. Ja użyłam formy "keksówki" wyłożonej folią aluminiową. Lody powinny się chłodzić w zamrażarce od 6-8 godzin, najlepiej przygotować je wieczorem aby przez noc się przymroziły :)
Porada:
Jeżeli chcesz z lodów uformować gałki, wyciągnij lody ok 10 min wcześniej :)