Mięso to produkt, bez którego nie wyobrażamy sobie obiadu. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi potrzebnych składników odżywczych oraz mamy więcej energii do działania. Jeśli chodzi o mięso to mamy spory wybór w tej kwestii. Na obiad czy kolację możemy przyrządzić np. wieprzowinę, wołowinę, baraninę, drób czy dziczyznę. Najchętniej kupowane jest jednak mięso drobiowe, dlatego poniżej znajdziecie aż 10 przepisów na dania z tym mięsem w roli głównej.
Kotlety siekane z piersi z kurczaka
Pierś z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów i wcale nie musi to być zwykły kotlet w panierce. Można zrobić pyszne i miękkie kotleciki, które będą w sobie zawierać wiele pysznych składników tj. papryka, pieczarki, pieczarki czy żółty ser. Siekane kotlety zawsze są soczyste i kryją w sobie przeróżne składniki.
Przepis: TU
Kurczak zawijany w boczku w sosie śmietanowym
Jeśli mamy więcej czasu na przygotowanie obiadu, wtedy warto postawić na kurczaka zawijanego w boczku w sosie śmietanowym. Taka wersja kurczaka bardzo dobrze smakuje z młodymi ziemniaczkami. Dla fanów kurczaka i boczku jest to prawdziwa gratka. Place lizać!
Przepis: TU
Piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to przepis na szybki obiad, które na pewno wszystkim zasmakuje. Szpinak w połączeniu z suszonymi pomidorami tworzy niesamowity smak i urozmaica zwykłe kotlety. Do takiego mięsa można ugotować zarówno kaszę, jak i ryż lub zjeść go z lekką sałatką.
Przepis:TU
Placuszki z kurczakiem i warzywami
Danie to jest niesamowite w swojej prostocie i wcale nie potrzebujemy do niego tłuczka do mięsa. Do głównego składnika, jakim jest posiekana pierś z kurczaka, możemy dodać warzywa, jakie tylko chcemy. Placuszki, mimo że są smażone na oleju, to nie są tłuste i bardzo chrupiące. Możemy je zjeść na ciepło, jak i zimno robiąc sobie z nimi np. kanapkę.
Przepis: TU
Piersi z kurczaka w porach i majonezie
Pierś z kurczaka możemy również przygotować w wersji zapiekanej w piekarniku. Przepis jest banalnie prosty, ponieważ potrzebujemy do niego tylko czterech składników: pierś z kurczaka, por, majonez i czosnek. Danie wygląda smacznie i może być serwowane do ziemniaków czy kasz, jak i zjadane bez dodatku.
Przepis: TU
Kurczak w sosie czosnkowym z pomidorami
Jeśli chcemy zaskoczyć gości niecodziennym obiadem, to warto wtedy postawić na podudzia kurczaka w sosie czosnkowym. Danie to ma bardzo wyrazisty smak dzięki czosnkowi. Pomidory sprawiają natomiast, że mięso nie jest suche tylko soczyste. Wystarczy, że ugotujemy do niego np. ryż i zrobimy ulubioną sałatkę i drugie danie mamy z głowy.
Przepis: TU
Nuggetsy z kurczaka bez tłuszczu
Nuggetsy zazwyczaj kojarzą nam się z barami szybkiej obsługi jak np. McDonald’s czy Burger King. Procedura ich przygotowywania i stosowane przyprawy sprawiają, że są one bardzo dobre, dlatego często tam wracamy. Takie nuggetsy możemy jednak przygotować sami w domu i nie jest to wielka sztuka. Przepis jest bardzo prosty i nieczasochłonny, dlatego warto spróbować przygotować je sobie samemu w domu.
Przepis: TU
Ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami
Lato w pełni więc należy wykorzystać świeże warzywa, których mamy teraz pod dostatkiem. Wystarczy kilka z nich, aby wraz z ryżem i kurczakiem przygotować wyśmienite i szybkie danie. Warzywa dostarczą nam witamin i wartości odżywczych a kurczak bardzo ważnego białka. Przepis ten jest przykładem obiadu jednogarnkowego, po którym nie ma co zmywać.
Przepis: TU
Kurczak pieczony w całości
Kurczak pieczony w całości wygląda bardzo okazale i elegancko. Przepis ten będzie świetny na niedzielny obiad lub wystawną kolację. Dzięki dobraniu odpowiednich przypraw do marynaty, mięso zawsze wychodzi soczyste, a skórka jest przyrumieniona i chrupiąca. Najlepszym kurczakiem do pieczenia jest ten zagrodowy, ponieważ jest smaczniejszy i zdrowszy niż inne jego odmiany.
Przepis: TU
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym na pewno przypadnie do gustu fanom chińskiej kuchni oraz osobom, które dbają o figurę i pilnują diety. Jest to połączenie zagranicznych smaków z ulubionym mięsem Polaków, czyli drobiem. Kurczak ten jest prosty w przygotowaniu, a jego zrobienie nie zajmie nam dłużej niż trzydzieści minut.
Przepis: TU