Pieczona pierś z kurczaka

Ewelina
Obiad
10.12.2014 9:33
Pieczona pierś z kurczaka

Przepis

SKŁADNIKI :

5-6 pojedynczych kawałków kurczaka

5-6 plastrów żółtego sera

około 15 plasterków wędzonego,surowego boczku

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

4 łyżki oliwy

0,5 kg małych ziemniaczków

garść pomidorków koktajlowych

kilka gałązek tymianku

PRZYGOTOWANIE :

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż. Oprószamy solą i pierzem, każdy kawałek nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, tak aby powstała kieszonka. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy mięso przeciśniętym czosnkiem przez praskę. W środek kieszonki wkładamy po plastrze sera.Każdy kawałek piersi owijamy 2-3 cienkimi plastrami boczku.

Ziemniaczki dokładnie szorujemy,skórka jest delikatna ( jeżeli mamy młode ziemniaczki) więc nie trzeba jej obierać.Przecinamy je na pół, lekko solimy i skrapiamy oliwą.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą,układamy kawałki ziemniaczków i kawałki owiniętego mięsa. Dokładamy jeszcze gałązki tymianku i układamy, po boku kilka pomidorków koktajlowych.

Naczynie zakrywamy pokrywką lub owijamy folią aluminiową.

Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 *C ( z termoobiegiem) na 40-45 minut. Po około 25 minutach ściągamy pokrywkę lub folię, mięso musi się zarumienić a soki z niego odparować. Danie podajemy ciepłe, można polać je ulubionym sosem.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną