Sierpień to miesiąc, kiedy pod dostatkiem mamy świeżych owoców. Zrównoważona dieta powinna być bogata w owoce, ponieważ dostarczają nam one świeżej porcji witamin i składników odżywczych. Jednym z obecnie dostępnych owoców jest porzeczka, która w Polsce występuje w trzech odmianach: białej, czarnej i czerwonej. Jest one źródłem witaminy A, B, C i E oraz potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Pomimo cierpkiego smaku ma wielu zwolenników. Dlatego w poniższym artykule prezentujemy dziesięć przepisów na zastosowanie tego owocu w codziennej diecie.
Deser z porzeczkami i granolą
Zdrowy deser powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Dodaje on energii oraz jest swoistą bombą witaminową. Deser z granolą i porzeczką jest bardzo zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Deser ten może być spożywany zarówno na śniadanie, drugie śniadanie, jak i podwieczorek.
Przepis: TU
Ciasto porzeczkowe
Porzeczki są świetnym dodatkiem do ciast. Dzięki nim ciasta pięknie wyglądają, ale i wyśmienicie smakują. Ciasto na kruchym spodzie z porzeczką jest proste w przygotowaniu, chociaż składa się aż z trzech warstw. Będzie ono idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.
Przepis: TU
Szybkie ciasto porzeczkowe
Porzeczki są bardzo zdrowe oraz występują w różnych kolorach. Pomieszanie ich i dodanie do zwykłego przepisy na ciasto sprawi, że ciężko będzie oderwać od niego ręce. Takie ciasto będzie mięciutkie, wilgotne i na pewno przepyszne. Kolorowe porzeczki ożywią smak, jak i jego wygląd.
Przepis: TU
Ciasto z porzeczkami i bezą
Mus z porzeczki bardzo dobrze wygląda również przykryty pyszną bezą. Takie ciasto to już klasyka, ponieważ składa się z kruchego spodu, warstwy kwaśnych owoców i słodziutkiej bezy. Jeśli mamy jeszcze trochę porzeczek to warto go upiec, ponieważ na pewno szybko zniknie z blaszki.
Przepis: TU
Ciasto ucierane z porzeczką i bezą kokosową
Zamiast zwykłej bezy można zrobić jej bogatszą wersję, a mianowicie bezę kokosową. Dla łasuchów lubujących się w kokosie będzie w sam raz. Kokos przełamie trochę kwaśność porzeczki, dzięki czemu ciasto nabierze trochę innego smaku.
Przepis: TU
Koktajl z czarnej porzeczki - bomba witaminowa
Czarna poczeka to źródło wielu witamin, m.in. A, C i E. Ze względu na swój kwaskowaty smak bardzo dobrze smakuje ze słodszymi owocami. Póki mamy jeszcze możliwość korzystania ze świeżych owoców, warto włączyć je do naszej diety. Z porzeczki i innych owoców możemy zrobić koktajl, który dostarczy organizmowi witamin i będzie świetną przekąską.
Przepis: TU
Koktajl z czerwonych porzeczek
Jeśli lubimy kwaskowaty smak porzeczki, wtedy możemy zrobić z niej koktajl bez dodatkowych owoców. Przepis jest banalnie prosty, a czerwona porzeczka w połączeniu np. z zimnym kefirem świetnie ochłodzi nasz organizm.
Przepis: TU
Porzeczkowiec
Istnieją ciasta, które należy piec i są również takie, które nie wymagają takiego zabiegu. Jednym z nich jest właśnie porzeczkowiec, który składa się z kilku warstw, jednak żadna z nich nie wymaga pieczenia. Należy go jednak schłodzić przed podaniem w lodówce, więc świetnie sprawdzi się ono w upalne dni.
Przepis: TU
Ciasto na kruchym spodzie z serem i owocami
Ciasto to jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga przygotowania wielu składników. Połączenie sera z porzeczką sprawia, że jest ono pyszne i sycące. Spokojnie możemy go zrobić na imprezę lub jako słodki dodatek do porannej kawy.
Przepis: TU
Ciasto z porzeczkami
Dużo czasu nie zabiera również przygotowanie ciasta z porzeczkami na bazie zwykłej babki. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać do niego zbyt dużo owoców, ponieważ ciasto może wtedy nie mieć siły, aby wyrosnąć, przez co może wyjść tzw. zakalec.
Przepis: TU