Wiele osób nie przepada za mięsem z kurczaka uważając, że jest ono wiórowate. Problem jednak polega zazwyczaj nie na tym, jak smakuje mięso kurczaka, ale na tym, w jaki sposób się je przygotowuje. Warto więc poznać kilka ważnych zasad, dzięki którym mięso z kurczaka będzie pyszne i soczyste.
#1 - Marynata
Kurczak, aby był smaczny i soczysty, powinien spędzić przynajmniej 15 minut w marynacie z oliwy z oliwek i ulubionych przypraw. Mięso z kurczaka w innym przypadku będzie w smaku trochę nijakie.
#2 - Patelnia
Ważną kwestią w przypadku smażenia mięsa nie tylko z kurczaka, jest patelnia. Jeśli smażysz na uszkodzonej patelni, mięso będzie przywierać do powierzchni patelni i się odrywać. To z kolei sprawi, że soki, które powinny zostać w mięsie wypłyną na patelnie, a kurczak będzie suchy i bez smaku.
#3 - Rozgrzanie oleju
Każde mięso, które smażymy, musi być położone na rozgrzany już tłuszcz. Jeśli położymy kurczaka na zimny olej, wszystkie soki z niego wypłyną, co sprawi, że będzie w środku suche jak wiór. Kiedy natomiast położymy mięso na mocno gorący tłuszcz, jego zewnętrze włókna się zamkną, a soki zostaną w środku.
#4 - Nie ruszaj mięsa
Mając kawałek mięsa, który chcemy usmażyć z dwóch stron, nie powinniśmy ruszać go na patelni zbyt często. Mięso kładziemy najpierw na jedną stronę i pozostawiamy, aż jedna strona będzie gotowa (powierzchnia mięsa powinna być złotobrązowa). Dopiero wtedy przekładamy mięso na drugą stronę i nie ruszamy, aż będzie gotowe.
#5 - Po usmażeniu: folia aluminiowa
Po usmażeniu kawałka kurczaka warto przełożyć go na folię aluminiową i zawinąć szczelnie na 2-3 minuty. Dzięki temu mięso kurczaka będzie jeszcze bardziej soczyste.
#6 - Po usmażeniu: pokrywka
Zamiast folii możesz również użyć zwykłej pokrywki. Kiedy skończysz smażyć, wyłącz ogień pod patelnią i przykryj patelnię z mięsem pokrywką. Dzięki temu para wniknie w głąb mięsa.
#7 - Czas smażenia
Czas smażenia zależy w głównej mierze od rozmiru porcji mięsą z kurczaka. Generalnie możemy przyjąć zasadę, że pierś z kurczaka powinniśmy smażyć (każdą, ze stron) od 3 do 5 minut. Warto również na 2 minuty przed końcem smażenia drugiej strony kurczaka, przykryć patelnię pokrywką.