Jak PRAWIDŁOWO ugotować brokuły? Dwa sposoby

Agnieszka
Kulinaria
14.08.2020 12:01
Jak PRAWIDŁOWO ugotować brokuły? Dwa sposoby

Brokuły, czyli inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa to cenne źródło prozdrowotnych składników. Są one uważane za jedne z najzdrowszych warzyw. Warto więc sięgać po nie jak najczęściej. Aby jednak w pełni cieszyć się ich właściwościami, musimy wiedzieć, w jaki sposób prawidłowo je ugotować. Dzięki temu zachowają swoje minerały i witaminy.

Zdjęcie Jak PRAWIDŁOWO ugotować brokuły? Dwa sposoby #1

Właściwości zdrowotne brokułów

Działanie antynowotworowe

Jedną z największych zalet brokułów jest ich działanie antynowotworowe. Dzięki zawartości sulforafanu chronią one przed powstawaniem komórek rakowych. Dzieje się tak jednak tylko wtedy, gdy brokuły ugotowane są w odpowiedni sposób.

Ochrona przed wrzodami

Zawarty w brokułach sulforafan chroni nas również przed powstawaniem wrzodów żołądka, a nawet raka żołądka. Dzieje się tak dlatego, że związek ten likwiduje bakterie odpowiedzialne za powstawanie wrzodów i innych chorób układu pokarmowego.

Ochrona przed nadciśnieniem

Dzięki sporej ilości potasu, włączenie brokułów do codziennej diety chroni przed nadciśnieniem. Co więcej, potas przyspiesza wydalanie sodu z organizmu, co również sprzyja niższemu ciśnieniu.

Zdjęcie Jak PRAWIDŁOWO ugotować brokuły? Dwa sposoby #2

Gotowanie brokułów na parze

Brokuły zachowają wszystkie powyższe zalety pod warunkiem, że odpowiednio je ugotujemy. Gotowanie na parze jest najlepszym wyborem. Naukowcy twierdzą, że tylko wtedy nie pozbawimy brokułów cennych właściwości.

-Brokuły podziel na mniejsze kawałki i odetnij twarde nóżki.

-W garnku zagotuj wodę i umieść w nim metalowe sitko tak, aby nie stykało się z wodą.

-Do sitka wsyp brokuły i przykryj pokrywką.

-Gotuj brokuły ok. 7 minut

Gotowanie brokułów w wodzie

Jeśli chcesz dodać brokuły do sosu czy zupy, wtedy i tak pozbawisz ich niektórych prozdrowotnych właściwości. Jeśli zależy Ci jedynie na smaku, możesz ugotować je tradycyjnie w wodzie.

-Tak jak w przypadku gotowania na parze, najpierw brokuły myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i odcinamy twarde nóżki.

-Brokuły wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem pół łyżeczki soli i łyżeczki cukru.

-Brokuły należy gotować bez pokrywki przez 7-10 minut. .

-Tak przygotowane brokuły mogą stanowić dodatek do obiadu, sosu lub zupy.