Zimą dostęp do świeżych warzyw i owoców nie jest tak duży, jak latem. Warto więc postawić na zimowe przetwory! Ich smak przypomni nam o cieplejszych dniach. Warto też wiedzieć, że przetwory z warzyw są bardzo zdrowe. Mowa nie tylko o kapuście czy ogórkach kiszonych. W naszym zestawieniu znajdziecie też przepisy na marchewkę, botwinkę, a nawet pyszne sałatki do obiadu.
1. Cukinia po meksykańsku na zimę
Wyrazisty, pikantny smak tak przygotowanej cukinii z pewnością przypadnie Wam do gustu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowego, tradycyjnego posiłku.
Przepis: TU
2. Sałatka z pomidorów na zimę
Sałatka z pomidorków na zimę doskonale będzie pasowała do zimowego, sycącego obiadu. Tak przetworzone pomidory dobrze sprawdzą się również jako dodatek do sałatek i kanapek.
Przepis: TU
3. Sałatka obiadowa na zimę
Te warzywa najlepiej nadają się na obiadową sałatkę do słoików na zimę. Sałatkę przygotowuje się szybko, a octowa zalewa nada warzywom wyrazistego smaku i aromatu.
Przepis: TU
4. Leczo z cukinii na zimę
Leczo z cukinii na zimę to idealny pomysł. Zimą sięgamy po słoik i mamy pyszny, rozgrzewający posiłek. Warto wykorzystać ten przepis, szczególnie jeśli mamy cukinię u siebie w ogrodzie.
Przepis TU
5. Ogórki w pomidorach do słoików
Tak przygotowane ogórki to zdecydowanie coś więcej, niż zwykłe przetworzone ogórki. Pyszny pomidorowy sos sprawia, że dodatek do dania nabiera niepowtarzalnego smaku.,
6. Ogórki curry
Ogórki curry to nie tylko doskonały dodatek do obiadów, kanapek czy sałatek. Tak przygotowane ogórki stanowią również samodzielną przekąskę.
7. Sałatka ogórkowa z kapustą i papryką
Sałatka ogórkowa z kapustą i papryką to świetny dodatek do drugiego dania. Warto ją przygotować, ponieważ nie ma nic zdrowszego, niż kiszona kapusta. Wzmocni ona odporność w okresie jesienno zimowym.
8. Ogórki w ketchupie
Zimowe przetwory mogą mieć wiele odsłon. Jedną z nich są ogórki w ketchupie! Choć może wydawać się to niespotykane, są one naprawdę pyszne.
8. Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę
Ta sałatka to kolejny HIT przetworów na zimę. Jest jednym z najlepszych dodatków do polskich (i nie tylko) dań.
9. PAPRYKA KONSERWOWA - TRADYCYJNA
Raz na jakiś czas warto jednak wrócić do dobrze znanej klasyki. Papryka konserwowa gości na naszych stołach często. Jednak warto poznać tradycyjny przepis - jest najlepszy.
10. Marchewka w sosie słodko-kwaśnym
Marchewka w sosie słodko-kwaśnym podkreśli smak każdego posiłku!
11. Botwinka do słoików na zimę
W naszym zestawieniu brakuje jeszcze jednego - pysznej botwinki. Przetwory z niej zrobione smakują wyśmienicie!
Jak pasteryzować?
Czy wiedziałaś, że pasteryzować słoiki można nawet w zwykłej zmywarce? Jeśli zastanawiasz się jak to zrobić, zajrzyj do tego artykułu:
Jak pasteryzować słoiki w zmywarce. - Super trik do kuchni!
Najważniejsze informacje na temat pasteryzowania słoików znajdziesz tutaj: