Dżem, kompot, a może puree? 5 kuchennych pomysłów na dynię!

Dżem, kompot, a może puree? 5 kuchennych pomysłów na dynię!

Dynia jest jednym z symboli jesiennej pory roku. Jest to zatem idealna okazja, aby wykorzystać to warzywo do wielu kuchennych przetworów. Sama dynia skrywa w sobie niesamowite składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, które są potrzebne dla naszego zdrowia. Poznaj zatem 5 kuchennych pomysłów na dynię!

Zdjęcie Dżem, kompot, a może puree? 5 kuchennych pomysłów na dynię! #1

Konfitura

Jest to niesamowity sposób na wykorzystanie dyni. Jest to również doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie przepadają za dżemami, ale jednak uwielbia tę konsystencję.

Składniki:

  • cukier – 300 g
  • dynia – 1 kg
  • mielony imbir
  • mielony cynamon
  • woda – 200 ml
  • pomarańcze – 3 sztuki

Przygotowanie

Oczyszczoną dynię pokrój w kostkę i zalej wodą. Następnie odstaw do gotowania na pół godziny. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i nieustannie gotuj do momentu zgęstnienia. Nie zapomnij o systematycznym mieszaniu. Kiedy konfitura nabierze swojej konsystencji, przelej ją do przygotowanych słoików i dokładnie zamknij.

Dżem

Ten sposób na dynię jest idealnym rozwiązaniem na urozmaicenie śniadaniowych kanapek lub dodatków do przekąsek. Sposób przygotowania jest bardzo łatwy i przyjemny.

Składniki:

  • cytryna
  • cukier -1 kg
  • dynia – 2 kg
  • pomarańcze – 4 sztuki
  • korzeń imbiru – 2 cm
  • galaretka – 2 opakowania*

Przygotowanie

Na samym początku oczyszczamy dynię ze wszelkich nasion i włókien. Następnie kroimy w kostki (im mniejsze, tym łatwiej się zagotują). Po tym etapie wkładamy dynię do garnka i zalewamy wodą tak, aby kostki warzywa były przykryte „na styk”. Garnek odstawiamy na wolny ogień i gotujemy przez kolejne 20 minut.

W tym czasie obieramy pomarańczę i kroimy skórki w paski. Pamiętaj, aby przed pokrojeniem oderwać od skórek białą wyściółkę. Będzie ona nam potrzebna na późniejszym etapie. Do garnuszka wrzucamy przygotowaną skórkę pomarańczy i dodajemy pół szklanki wody oraz 2 łyżki cukru. Następnie odkładamy garnuszek na ogień i gotujemy przez 15 minut.

Zagotowane składniki zlewamy do jednego garnka i ponownie odstawiamy na ogień. Tym razem gotujemy przez 30 minut. Do garnka dodajemy białą wyściółkę owiniętą w gazę oraz pestki, aby zagęścić przetwór. Następnie dodajemy cukier oraz imbir i gotujemy przez następne 20 minut. Po tym czasie dżem przelewamy do słoików i dokładnie zakręcamy.

*zamiast włókien można użyć 2 opakowania galaretki w celu zagęszczenia dżemu

Zdjęcie Dżem, kompot, a może puree? 5 kuchennych pomysłów na dynię! #2

Dynia w zalewie

Jeśli nie jesteś miłośnikiem przetworów, ale szukasz dobrego pomysłu na wykorzystanie dyni, to istnieje rozwiązanie dla ciebie! Dynia w zalewie słodko-kwaśnym może stanowić idealny przysmak i zagryzkę na każdym stole.

Składniki:

  • dynia – 3 kg
  • cukier – 500 g
  • goździki – 20 sztuk
  • woda – 1 litr
  • ocet 10% - 250 ml

Przygotowanie

Na początku zalewamy wodą cukier, goździki oraz ocet. Odstawiamy na ogień i czekamy do momentu wrzenia. Ważne jest, aby nieustannie mieszać, dzięki czemu cukier dokładnie się rozpuści. Po tym etapie dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy przez kwadrans. Zalewę gotujemy na średnim ogniu.

Po 15 minutach zmniejszamy ogień i wyciągamy dynię cedzakiem, a następnie wkładamy je do wcześniej przygotowanych słoików. Wkładamy do środka wcześniej zagotowane goździki (po 3-5 do każdego słoika). Na sam koniec zagotowaną zalewę wlewamy do słoików. Mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Puree

Doskonały pomysł dla domowych deserów oraz wypieków. W niektórych sklepach można znaleźć fabrycznie przygotowane puree z dyni, ale nie równa się ono smakiem z tym przygotowanym własnoręcznie.

Składniki:

  • 1 sztuka dyni

Przygotowanie

Na początku oczyszczamy dynię (nie obieraj ze skórki) i kroimy ją w plastry. Następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i zakrywamy folią aluminiową lub pokrywą. Po tym odkładamy dynię do piekarnika na godzinę i pieczemy w 180 stopniach. Następnie wyciągamy dynię, pozwalamy ostygnąć i obieramy ze skórki. Na samym końcu miksujemy warzywo do momentu otrzymania idealnego puree.

Zdjęcie Dżem, kompot, a może puree? 5 kuchennych pomysłów na dynię! #3

Kompot

Z dyni można przygotować również coś dla orzeźwienia. Niesamowite wartości zdrowotne dyni są idealne dla naszego organizmu w czasie jesieni. Warto zatem zaopatrzyć się w kompot, po który będziemy mogli sięgnąć w każdej chwili. Można go pić w zimniej lub ciepłej formie.

Składniki:

  • woda – półtora litra
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • dynia – pół kilograma
  • goździki
  • cukier – 3 łyżki (można użyć 2 łyżki miodu)
  • pomarańcza – 1 sztuka
  • cytryna – 1 sztuka

Przygotowanie

Na początku oczyszczamy i kroimy w kawałki dynię. Zalewamy ją wodą i odstawiamy do zagotowania, a następnie dodajemy cukier, cynamon oraz kilka goździków. Dodajemy do garnka oczyszczoną i pokrojoną pomarańczę. Tak przygotowany kompot gotujemy do momentu, kiedy dynia będzie miękka, a na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowe!

Dla potrzeby wystudzenia przetworów w słoikach pamiętaj, aby odkładać je wieczkiem do dołu!

Emila

true

Polecane