Porzeczki – domowe pomysły na przetwory

Emila
Kulinaria
07.08.2020 17:50
Porzeczki – domowe pomysły na przetwory

W okresie letnim mamy doskonałą okazję do tego, aby cieszyć się niesamowitymi właściwościami zdrowotnymi porzeczek. Idealnie również nadają się do różnych przetworów jak na przykłady dżemy, konfitury, soki i inne. Jak zatem doskonale można wykorzystać porzeczki?

Zdjęcie Porzeczki – domowe pomysły na przetwory #1

Sok z porzeczek

Jest to niesamowicie łatwy sposób na orzeźwiający napój podczas gorącego lata. Dzięki porzeczkom ochłodzimy swój organizm oraz uzupełnimy wiele niezbędnych witamin i minerałów, które tracimy podczas gorąca.

Składniki:

  • 1 kg porzeczek
  • 250 – 300 g cukru
  • dla chętnych garść mięty

Przygotowanie

Dla osób posiadających sokownik wystarczy, że umieszczą wodę w dolnej części garnka, a w środkowej warstwami będą nakładać porzeczki – cukier – miętę, następnie powtórzyć kolejność. Tak napełniamy cały garnek i odstawiamy na ogień. Z czasem w rurce zacznie pojawiać się sok, który wlewamy do wyparzonych słoików lub butelek i odstawiamy do ostygnięcia pokrywką do dołu.

Dla tych posługujących się tradycyjnym sposobem wystarczy, że zmieszają ze sobą składniki i odstawią na 2 godziny. W tym czasie w porzeczkach zacznie wydzielać się sok. Przekładamy garnek na ogień i zagotowujemy. Następnie przecedzamy sok do innego garnka i zaczynamy ponownie gotować. Zagotowany sok wlewamy do wyparzonych słoików lub butelek i pozwalamy ostygnąć.

W obu przypadkach po ostygnięciu warto umieścić sok w chłodnym miejscu jak na przykład piwnica lub spiżarnia. Dla pewności można również spasteryzować słoiki.

Konfitura z porzeczek

Dla miłośników konfitury również jest okazja, aby przygotować swój ulubiony przysmak. Konfitura z porzeczek jest niesamowicie słodka oraz idealnie nadaje się nie tylko do kanapek, ale przeróżnych dań.

Składniki:

  • porzeczki – 1 kg
  • cukier – 1 kg
  • woda – 400 ml

Przygotowanie

Na samym początku ważne jest przygotowanie syropu cukrowego. Do garnka wlewamy wodę oraz dodajemy cukier i zaczynamy gotować do momentu wrzenia. Powstającą pianę można śmiało zebrać.

Następnie dodajemy wcześniej oczyszczone porzeczki i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 20 minut. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia – dla pewności najlepiej jest przeczekać noc. Następnie podsmażamy owoce przez 4-5 minut i przekładamy przygotowaną konfiturę do oczyszczonych słoików.

Zdjęcie Porzeczki – domowe pomysły na przetwory #2

Dżem z porzeczek

Dżem jest najlepszym rozwiązaniem dla kanapek lub jako dodatek do różnych chrupiących przekąsek oraz dań. Warto zatem skusić się na przygotowanie dżemu z porzeczki, szczególnie że czas, który na to poświęcamy, to zaledwie kilkanaście minut.

Składniki:

  • 250 g cukru
  • 1 kg porzeczek

Przygotowanie

Na samym początku oczyszczamy porzeczki, a następnie wsypujemy je do garnka z grubym dnem oraz dodajemy cukier. Dajemy garnek na palnik i ustawiamy średni ogień. Po chwili cukier zacznie się rozpuszczać w wydzielającym się soku. W momencie rozpoczęcia gotowania się porzeczek zmniejsz ogień i zostaw na lekkim podgotowywaniu. Pamiętaj, aby często mieszać drewnianą łyżką.

Dzięki temu porzeczki się nie przypalą. Po pewnym czasie dżem zacznie nabierać ciemniejszych kolorów i zgęstnieje. Na sam koniec przelej dżem do oczyszczonych słoików i odstaw do wystygnięcia na około godzinę. Pamiętaj, aby nie napełniać słoików do samego końca oraz ostudzaj słoiki dnem do góry. Dla pewności możesz również przenieść słoiki do pasteryzacji.

Najłatwiejszym sposobem pasteryzacji jest piekarnik. Wystarczy, że ustawisz piekarnik na 120 stopni i włożysz do środka słoiki. Po 40 minutach wyciągnij dżem i odstaw do wystygnięcia.

Jeśli jednak bardziej przemawia do ciebie tradycyjny sposób, to na dno garnka rozłóż bawełnianą ścierkę i włóż do środka słoiki tak, aby się ze sobą nie dotykały. Następnie wlej wodę nieco ponad połowę wysokości słoików i zagotuj na średnim ogniu. Następnie zmień na mały ogień i kontynuuj gotowanie przez kolejne 40 minut. Po tym czasie śmiało możesz wyciągnąć słoiki i odstawić do wystygnięcia.

Zdjęcie Porzeczki – domowe pomysły na przetwory #3

Kompot z porzeczek

Jest to kolejny sposób na orzeźwienie podczas gorącego lata. Co więcej, jest bardzo łatwy w przechowywaniu, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem nawet w czasie zimy.

Składniki:

  • 500 g porzeczek
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

Na samym początku musimy oczyścić porzeczki oraz oderwać resztki gałązek. Następnie stawiamy na ogień cukier wymieszany z wodą. Kiedy cukier już się rozpuści, to dodajemy owoce i gotujemy przez następny kwadrans. Po tym czasie odcedzamy sok i odstawiamy do ostygnięcia. Dla chętnych można dodać listki mięty dla intensywniejszego smaku.

Zdjęcie Porzeczki – domowe pomysły na przetwory #4

Nalewka z porzeczek

Sezonowe i świeże owoce są najlepszą bazą przy przygotowywaniu nalewki. Rozgrzewająca o wyjątkowym smaku nalewka posiada również działania lecznicze, które z pewnością przydają się w porze zimowej.

Składniki:

  • porzeczki – 1 kg
  • wódka 40% - 0,5 l
  • spirytus 95% - 0,5 l
  • miód – 2 łyżki stołowe
  • 5 goździków
  • cukier – 250 g
  • laska wanilii
  • woda – 500 l
  • kora cynamonu – 5cm

Przygotowanie

Na samym początku musimy zacząć od syropu cukrowego. Mieszamy wodę z 2/3 cukru oraz resztą dodatków. Taką mieszankę polewamy na wcześniej przygotowane porzeczki i odstawiamy na 3 dni. W tym czasie owoce będą oddawały sok.

Po 3 dniach dodajemy alkohole i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na kolejne półtora miesiąca. Nie zapomnij, aby od czasu do czasu zamieszać słojem. Po tym czasie odcedzamy owoce i posypujemy je cukrem, który pozostał po poprzednim procesie oraz dodajemy miód. Odcedzony płyn dajemy do ciemnego miejsca. Owoce odstawiamy na około 7-14 dni. Po tym czasie dodajemy je do reszty płynu i dokładnie mieszamy. Taką nalewkę filtrujemy i przelewamy do słoików. Po 6 miesiącach możemy cieszyć się własną nalewką.

Wartości zdrowotne porzeczek

Owoce te są złotym źródłem wielu witamin i minerałów, których nasz organizm niezaprzeczalnie potrzebuje. Czarne porzeczki są bardzo cenne pod tym względem, że zawierają w sobie rzadkie mikroelementy, takie jak bor, jod, cynk, miedź, mangan i wiele innych. Co więcej, stanowią bogate źródło witaminy C, B1, B2, B6, błonnika, biotyny, kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych.

Czarne porzeczki wspomagają leczenie przy stanach zapalnych, miażdżycy oraz choroby wątroby. Doskonale wpływają na oczyszczenie organizmu.

Białe oraz czerwone porzeczki natomiast idealnie nadają się dla cukrzyków dzięki zawartości pektyn. Działają oczyszczająco na organizm oraz często stosowane są przy zaparciach. Co więcej, wspomagają leczenie reumatyzmu, problemów z sercem oraz rozluźnia kolki. Nadaje się również w kwestiach urodowych – porzeczki wpływają na niepękanie naczynek oraz nawilżają skórę.