Racuchy na zsiadłym mleku

Magdalena
Śniadania
09.07.2020 21:22
Racuchy na zsiadłym mleku

Składniki: (na około 17-18 szt) 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka klasy M 1 szklanka zsiadłego mleka Krasnystaw OSM (250 ml) (250 ml) 1 łyżeczka soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny lub pominąć) 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki sody mała szczypta soli olej do smażenia Następnie dolewamy zsiadłe mleko, sok z limonki, wbijamy jajka i całość energicznie mieszamy ręczną trzepaczką (tak by nie było grudek w cieście). Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy i podajemy z ulubionymi dodatkami np. cukrem pudrem lub sosem czekoladowym. Racuchy na zsiadłym mleku jemy najczęściej na słodszy obiad lub obfite śniadanie. A ja już jestem w kuchni i mieszamy składniki lub miesza je któryś z moich maluchów. Jednym z nich są nasze ulubione racuchy na zsiadłym mleku. Nakładamy po łyżce masy i smażymy racuchy z oby stron na rumiano. Ja sięgam od lat po zsiadłe mleko Krasnystaw OSM Ten smak przypomina mi dzieciństwo i mleko jakie przygotowywała moja babcia. Coś cudownego! Krasnystaw OSM, to nowoczesna firma współpracująca z ponad trzystoma dystrybutorami produktów nabiałowych z całej Polski. Ich przygotowanie jest tak proste i szybkie, że starczy, że ktoś z domowników zawoła “Mamo! Racuchy na zsiadłym mleku Lubicie racuchy? Jeśli obawiacie się, że będą chłonąć olej można dodać niewielką ilość octu (naprawdę niewielką!). Zazwyczaj zsiadłe mleko podaję do młodych ziemniaków w towarzystwie sadzonego jajka. Na oba pytania w moim domu słychać głośne “Tak.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/racuchy-na-zsiadlym-mleku/