Ciasto marchewkowo-jabłkowe z kremem marchewkowym

Magdalena
Ciasta
07.02.2018 0:10
Ciasto marchewkowo-jabłkowe z kremem marchewkowym

Składniki: (na tortownicę 24 cm lub mniejszą) - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego - 1 szklanka soku marchwiowo-bananowo-jabłokowego Smaki Victorii - 2 łyżki cukru z melasą trzcinową* - 2 jabłka - 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka sody - 2 jajka klasy M *można pominąć, jeśli lubicie mniej słodkie ciasta Na krem: - 500 ml soku marchwiowo-bananowo-jabłkowego Smaki Victorii - 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru - 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę z sodą, dolewamy sok marchwiowo-bananowo-jabłkowy i ścieramy 2 obrane jabłka. Ma w sobie jedynie 2 łyżki cukru z melasą trzcinową (który można również pominąć, jeśli lubicie mnie słodkie ciasta). Dodatkowym atutem jest fakt, że ciasto przygotowuje się bardzo szybko, a wszystkie składniki mieszamy jedynie łyżką. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 1 galaretkę cytrynową i szybko i energicznie mieszamy całość. Jednym z głównych składników jest właśnie sok marchwiowo-bananowo-jabłokowy Smaki Victorii. Następnie powoli łyżka po łyżce wykładamy nasz marchewkowy krem na wystudzone ciasto* Pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Kolejno wbijamy jajka, dodajemy cukier i przyprawę do piernika, znów wszystko mieszamy (tylko do połączenia składników). Przygotowujemy krem marchewkowy: W połowie szklanki soku rozrabiamy budyń.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-marchewkowo-jablkowe-z-kremem-marchewkowym/