Składniki: 2 filety ze śledzia a la matjas 1 średniej wielkości ogórek kiszony (u mnie domowy) pół małej cebuli + odrobina oleju do podsmażenia 2 łyżki koperku 3 łyżki oleju – u mnie tłoczony na zimno świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie należy wcześniej przepłukać zimną wodą i wymoczyć kilka godzin. Dodajemy pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka kiszonego, cebulę (wcześniej ją drobno kroimy i wrzucamy na chwilę na patelnię z niewielką ilością oleju) i posiekany koperek. Wszystko przykrywam folią spożywczą do żywności (u mnie sprawdzona od Stalla), aby zapachy nie przeszły na inne potrawy. Jeśli jednak wolicie bardziej klasyczne śledzie lub szukacie innych ciekawych połączeń smakowych, to starczy sprawdzić na blogu 😉 Śledzik z koperkiem i ogórkiem kiszonym Pyszny, prosty do przygotowania, idealny na świąteczny stół lub przyjęcie. Tak przygotowanego śledzika można podać od razu lub wstawić do lodówki (schłodzona będzie jeszcze lepsza). Przed świętami w mojej lodówce znajdziecie dużo różnych śledzi, sałatek śledziowych itd.