Składniki na drożdżowe ciasto: – 370g mąki pszennej – 150ml ciepłego mleka – 1 jajko, o temp. pokojowej – 50g miękkiego masła – 30g cukru trzcinowego – 15g świeżych drożdży – szczypta soli Składniki na kruszonkę: – 25g zimnego masła – 25g mąki pszennej – 25g erytrolu – 25g płatków migdałów CIASTO: W miseczce łączymy rozkruszone drożdże, ciepłe mleko, 1 łyżkę mąki oraz cukier. Składniki na nadzienie: – 3 jabłka – 30g masła – 20g cukru trzcinowego – szczypta cynamonu – szczypta kardamonu Przepis na 12 sztuk, jedna to około 244kcal, B: 5,7g, T: 9,4g, W: 36,8g. Na koniec dodajemy bardzo miękkie masło, dokładnie wyrabiamy, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Podczas ich pieczenia w powietrzu unosi się tak niesamowity aromat, że każda minuta oczekiwania na babeczki dłuży się w nieskończoność. Wałek kroimy na 12 krążków i umieszczamy je w papilotkach w formie do muffinów. BABECZKI: Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na długi prostokąt. KRUSZONKA: Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i rozcieramy w placach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W misce łączymy 355g mąki, sól oraz jajko.