Składniki: – 300g suchej ciecierzycy – pęczek natki pietruszki – 2 małe cebulki – 2 ząbki czosnku – 3/4 łyżeczki soli – 1/2 łyżeczki kuminu – 1/2 łyżeczki mielonej kolendry – 1/2 łyżeczki kardamonu – 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne – 1/2 łyżeczki papryki wędzonej – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody, dodajemy szczyptę sody oczyszczonej i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Ugotowaną ciecierzycę płuczemy i umieszczamy wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i ząbkami czosnku w misie blendera, miksujemy. Zajadamy w towarzystwie hummusów, np. hummusu klasycznego, hummusu z pieczoną dynią lub hummusu z pieczonymi burakami. Jeżeli ściśnięta masa łatwo przyjmuje kształt to dobrze, jeśli nie – dodajemy 1-2 łyżki wody. Niestety, ich fenomenalny smak możemy zawdzięczać smażeniu w głębokim tłuszczu, co przemawia na ich niekorzyść. Używamy go jedynie tyle, ile potrzebujemy, by nasze falafele nie przywarły do patelni lub się nie przypaliły. Na patelni rozgrzewamy olej (tylko tyle, by falafele nie przywarły do patelni). Masę przekładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę.