Składniki na Boeuf Stroganowa: 500 g mięsa wołowego (najlepiej polędwica, ale może też być inne chude mięso np. rostbef, udziec) 300 ml bulionu wołowego lub drobiowego 400 g pieczarek sporej wielkości cebula 2 ogórki kiszone 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (80 g) 2 łyżeczki musztardy (dałam stołową, może też być ostrzejsza jeśli lubicie) 3 łyżki śmietany 30% sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, suszona lub świeża natka pietruszki W zależności od rodzaju mięsa będzie to trwało od 10 minut (w przypadku polędwicy), do około godziny. W Polsce często jest podawane w czasie świąt i różnego rodzaju uroczystości. Strogonow najlepiej smakuje mi podany z chrupiącym pieczywem – uwielbiam maczać kawałki chleba w sosie. Nie widzę jednak powodu, aby nie przygotować je na pyszny codzienny obiad, gdyż jest proste i dość szybkie do zrobienia. Mniejsze kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Przygotowanie Wołowinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki lub kostkę. Boeuf Stroganow / Strogonow to rosyjskie danie jednogarnkowe z wołowiną i pieczarkami w roli głównej.