Wyraziste ogórki małosolne i kiszone

Martyna
Przetwory
23.05.2020 19:57
Wyraziste ogórki małosolne i kiszone

Składniki na 5l słój: – 1,5kg ogórków gruntowych (jak najmniejszych) – 2l wody – 2 czubate łyżki soli (polecam kamienną niejodowaną) – 2-3 główki czosnku* – 10cm świeżego chrzanu* – 4-6 łodyg kopru* – 5 łyżek z poprzedniej kiszonki (opcjonalnie) *możemy posłużyć się gotowymi 2-3 zestawami do ogórków Z racji tego, że taka ogórkowa ze mnie dziewczyna to w szczycie sezonu ogórków gruntowych nie może u mnie zabraknąć ogórków małosolnych i kiszonych. Polecam skorzystać z ogórków przygotowując: – zieloną sałatkę z kaszą jaglaną, brokułem i ogórkami małosolnymi FIT – roladki schabowe ze szparagami FIT Na pierwszy poziom ogórków układamy kolejne łodygi kopru, a na nim kolejny poziom ogórków i ponownie wciskamy połowę chrzanu i czosnku. Natomiast lubię je w każdej innej postaci, w sosie, w zupie, w ketchupie, przecierze, koncentracie. – Jeżeli chcemy cieszyć się ogórkami małosolnymi dłużej to przekładamy je do mniejszych słoików i trzymamy w lodówce. Słoik przykrywamy gazą (wydłuży do kiszenie, dzięki temu dłużej możemy cieszyć się ogórkami małosolnymi) lub zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce np. pod stół, do szafki. Jeżeli pozostała nam woda po ostatnim kiszeniu ogórków dodajemy do słoika 5 łyżek tej wody (przyspieszy to kiszenie ogórków). – Jeżeli chcemy ogórki kiszone przechowywać dłużej to zalewamy je osolonym wrzątkiem i natychmiast zakręcamy. Na nim ciasno układamy w pionie pierwszą warstwę ogórków. Już wkrótce kolejne przepisy na kiszonki – kiszoną rzodkiewkę i kiszone buraki. Taki słój jak na zdjęciach znika u nas w ciągu paru dni, bez większego wysiłku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/wyraziste-ogorki-malosolne-i-kiszone/