Składniki Kruchy spód - 2 szt. jajka - 1 łyżka oliwa z oliwek - 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska - 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol - 60 g olej kokosowy rafinowany lub masło klarowane - 110 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności - 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii naturalny - 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kwaśny winian potasu lub kamień winny) - 0,25 łyżeczki soda kuchenna Galaretka rabarbarowo – cytrynowa Mleczna pianka - 250 g gęste mleko kokosowe lub śmietanki kokosowej - 10 g żelatyna - 80 g woda zimna - 60 g woda wrząca - 5 łyżek keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol - 0,5 łyżeczki ekstrakt z wanilii Półkruchy spód (do mojego standardowego kruchego ciasta na mące kokosowej dodałam po prostu spulchniacza w postaci cream of tartar i odrobiny sody), rabarbarowo – cytrynowa galaretka, a na wierzchu puchata pianka mleczna. Rabarbar – przedsmak lokalnych owoców sezonowych Czas, w którym nie pojawiły się jeszcze rodzime truskawki, a importowane owoce różnej maści już niekoniecznie wydają się atrakcyjne można by uznać za owocowy niebyt. W międzyczasie mleko kokosowe ubić z ekstraktem z wanilii (masa powinna znacznie zwiększyć swoją objętość). Ale ja w dzisiejszych czasach muszę chadzać po niego do sklepu i płacić niezłą sumkę za coś, co jakieś kilkanaście lat temu miałabym za darmo… 😀 Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂 Kostka rabarbarowa Wystarczyło wyjść z domu, żeby po chwili wrócić doń z naręczem różowawych łodyg. Zaś pianka mleczna pochodzi z tego przepisu, tylko użyłam mleka kokosowego z kartonu zamiast śmietanki. Za pęk kilku rabarbarowych łodyg zapłaciłam ostatnio prawie 10 zł, a po oczyszczeniu z liści i skórek zostało mi nieco ponad 0,5 kilo surowca. Zdjąć z palnika, po chwili wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. naturalnego Sposób przygotowania Kruchy spód - Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednorodne ciasto. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut aż brzegi się lekko przyrumienią. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Tylko spód wymaga chwili pieczenia, reszta to już gotowanie lub praca na zimno. Galaretka rabarbarowo – cytrynowa - Pokrojony rabarbar umieścić w garnku, zasypać erytrytolem i zalać wodą. Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. No cud miód i orzeszki, chociaż tych produktów nie ma akurat w składzie…