Składniki: 1 młoda kapusta (większa główka) 4 pieczarki 1 opakowanie frankfurterek delikatesowych Duda 2 dymki 1-2 łyżki oleju około 3-4 szczypty słodkiej czerwonej papryki (dodajemy do smaku) pieprz i sól do smaku szczypta majeranku 3 łyżki masła (można dać mniej) Przygotowanie: Kapustę szatkujemy lub kroimy (ja robię to niedbale, wolę większe kawałki). Młoda kapusta z frankfurterkami Dziś mam dla Was przepis na pyszną i sycącą młodą kapustę z frankfurterkami. Dodajemy 3 łyżki miękkiego masła, doprawiamy słodką czerwoną papryką, majerankiem i mieszając podsmażamy z 5 minut. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię młodą kapustę i w sezonie przygotowuję z nią najróżniejsze potrawy. Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość aż kapusta zmięknie i przejmie cały smak przypraw (powinniśmy uzyskać miękko kapustkę pełną smaku i małą ilość a la sosu). Tak przygotowaną kapustę można podać jako samodzielne danie lub dodatek do innych dań. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy pieprzem i/lub solą i jeszcze chwilę dusimy.