Składniki na ciasto o średnicy 24cm: – 4 łodygi rabarbaru – 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 120g erytrolu – 100g masła – 1 jajko – 30g skrobi ziemniaczanej – kilka kropli soku z pomarańczy Rabarbar siekamy na centymetrowe kawałki. Ostudzony rabarbar obsypujemy 60g erytrolu i 30g skrobi ziemniaczanej, mieszamy i przekładamy na środek ciasta, skrapiamy sokiem z pomarańczy. Przy podziale na 10 kawałków, jeden ma około 165kcal, B: 4,1g, T: 9,3g, W: 16,1g. Co więcej, tarta nie wychodzi sucha, dzięki użyciu skrobi ziemniaczanej, która sprawia, że rabarbar zawieszony jest w delikatnym kisielu ze swojego soku. Parę chwil w kuchni i w trymiga uzyskujemy idealny deser z cudownym rabarbarem, którego coraz więcej w pobliskich warzywniakach. Mąkę przesiewamy, łączymy z 60g erytrolu i masłem pokrojonym na kawałki. Dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolitą zwartą masę (jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy jeszcze jedno jajko). Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt koła.