Francuska tarta z beszamelem i szparagami

Pati
Przekąski
23.05.2020 17:48
Francuska tarta z beszamelem i szparagami

Następnie na cieście francuskim delikatnie wycinamy, tak żeby nie przeciąć ciasta na wylot, ramkę na około 1-1,5 cm, a środek delikatnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Francuska tarta z beszamelem i szparagami Składniki: - ciasto francuskie (275 g) - pęczek zielonych szparag (około 16 szt) - 1/2 sera camembert (60 g) - garść startego sera mozzarella (1/2 kulki) - garść pomidorków koktajlowych - łyżka posiekanej natki pietruszki Sos beszamel: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki pszennej - 375 ml mleka (1 i 1/2 szklanki) - czosnek granulowany - sól Najpierw w rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Ser camembert kroimy w plasterki, które następnie kroimy na pół. Jak tylko zobaczyłam świeże szparagi w sklepie nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie kupić. Połączenie szparag i beszamelu to zawsze strzał w dziesiątkę, do tego chrupiące ciasto francuskie i ser – aż ślinka cieknie. Później posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta, lazurem, camembertem i pokrojoną w plasterki mozzarellą. Francuska tarta z beszamelem i szparagami to bardzo proste i szybkie rozwiązanie na kolację lub przyjęcie. Na koniec kroimy na pół pomidorki. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez 25 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/wegetarianskie/francuska-tarta-z-beszamelem-i-szparagami