Hummus paprykowy

Łukasz
Śniadania
08.05.2020 7:58
Hummus paprykowy

SKŁADNIKI Hummus paprykowy: 400 g ugotowanej ciecierzycy 100 g pasty sezamowej tahini 2-3 czerwone papryki 1 papryczka chili sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka wędzonej papryki (polecam Pimentón de la Vera) Jednak wychodzę z założenia, że również z klasyką warto eksperymentować i czasami do tradycyjnej pasty z ciecierzycy dorzucam pieczone warzywa, inne przyprawy czy po prostu podaję go z niekonwencjonalnymi dodatkami. Hummus ten zawiera wszystkie podstawowe dodatki, jak czosnek, sól, sok z cytryny oraz pastę tahini, ale oprócz tego paprykę w aż 3 różnych formach: pieczoną, wędzoną i płatki chili. Gdy papryki wystygną, obierz z nich delikatnie skórkę, pozbądź się zielonej części oraz skórek i odlej wodę, która się w nich zebrała (możesz ją zachować na później). Wlej sok z cytryny oraz ok. 50 ml wody, która została z papryki i zacznij miksować na najwyższych obrotach do momentu uzyskania pasty. Zachęcam również, aby hummus paprykowy podać z domowymi chlebkami pita, na które przepis również znajdziecie na blogu. Gotowy hummus podaj z podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika, posiekaną natką pietruszki i płatkami chili. Do jego przygotowania zainspirowała mnie całkiem niedawno Monika z Lunchoteki i od tego czasu pojawił się on w mojej kuchni już kilka razy. szczypta płatków chili sól Dodatki: garść natki pietruszki garść pestek słonecznika płatki chili Jak na przykład w tym przepisie na hummus paprykowy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/05/hummus-paprykowy.html