Pizza bianca z botwinką, kozim serem feta i orzechami włoskimi

Łukasz

Obiad

05.06.2019 5:53

Pizza bianca z botwinką, kozim serem feta i orzechami włoskimi

tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Ciasto na pizzę: 250 g dobrej mąki pszennej 7 g drożdży instant (1 saszetka) ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek plus do posmarowania 150 ml letniej wody Dodatki: 1 pęczek botwinki 100 g koziego sera feta 4 łyżki mascarpone 1 ząbek czosnku garść orzechów włoskich chlust oliwy z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Ciasto na pizzę Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, drożdżami i oliwą. Mascarpone wymieszaj z otartym ząbkiem czosnku, chlustem oliwy z oliwek oraz solą. Gdy trwa boom na szparagi, to zazwyczaj one królują na mojej pizzy, ale któregoś dnia nakupiłem trochę za dużo botwinki i postanowiłem ją wykorzystać. Podawaj z chlustem oliwy z oliwek i mniejszymi listkami botwinki. Lekkie chrupiące ciasto, przypominające podpłomyk, pokryte białym śmietanowym sosem na bazie mascarpone i podane z sezonowymi dodatkami. Wlewaj powoli letnią wodę i zacznij zagniatać ciasto na stolnicy uprzednio wysypanej mąką przez 5-10 minut aż przestanie być klejące i stanie się elastyczne. Kulki ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na dyski o średnicy ok. 24 cm. Pizza bianca z botwinką z pewnością miło Was zaskoczy. Do tego chlust dobrej oliwy z oliwek i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Pizza bianca z botwinką, kozim greckim serem feta i orzechami włoskimi smakuje znakomicie!

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/06/pizza-bianca-z-botwinka.html