- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- kurczak zagrodowy ekologiczny
- sól
- oliwa
- skórki cytrusów
- imbir
- łupiny czosnku
- herbata Earl Grey
Glazura:
- sok z cytryny
- starty imbir
- czosnek
- sól
- miód jasny np. wielokwiatowy
Przepis
- Przygotowanego kurczaka zagrodowego nacieramy solą i smarujemy oliwą. Sól nasypujemy także do środka kurczaka.
- Przygotowujemy stojak do kurczaka Weber. Do środka szyjki wkładamy łupiny czosnku, skórki cytryny oraz imbir. Całość zalewamy herbatą Earl Grey. Na szyjkę stojaka nadziewamy drób.
- WAŻNE: pamiętaj, aby skrzydełka kurczaka znalazły się z tyłu – dzięki temu unikniemy przypalenia ich końców.
- Szyjkę kurczaka zwiń w rulon do środka, tak, aby napar nie wydostawał się przez jej ujście.
- Kurczaka zamykamy pod przykryciem na grillu na około 45 minut, pieczemy w temperaturze 220 stopni.
- Przygotowujemy glazurę: do soku z 1 cytryny ścieramy skórkę z cytryny, czosnek i imbir. Dodajemy 4 łyżki miodu (najlepiej wielokwiatowego) oraz sól. Całość odstawiamy na kilkanaście minut.
- W trakcie pieczenia odkrywamy kurczaka i nakładamy pędzelkiem na jego skórkę przygotowaną wcześniej glazurę. Jeżeli zbyt szybko spływa z mięsa, zagęszczamy ją, dodając więcej miodu.
- Kurczak jest gotowy, kiedy temperatura jego mięsa wynosi 74 stopnie Celsjusza.