Kurczak z grilla glazurowany „Earl Grey”

Obiad
21.04.2020 12:11
Kurczak z grilla glazurowany „Earl Grey”
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

  • kurczak zagrodowy ekologiczny
  • sól
  • oliwa
  • skórki cytrusów
  • imbir
  • łupiny czosnku
  • herbata Earl Grey

Glazura:

  • sok z cytryny
  • starty imbir
  • czosnek
  • sól
  • miód jasny np. wielokwiatowy

Przepis

  1. Przygotowanego kurczaka zagrodowego nacieramy solą i smarujemy oliwą. Sól nasypujemy także do środka kurczaka.
  2. Przygotowujemy stojak do kurczaka Weber. Do środka szyjki wkładamy łupiny czosnku, skórki cytryny oraz imbir. Całość zalewamy herbatą Earl Grey. Na szyjkę stojaka nadziewamy drób.
  3. WAŻNE: pamiętaj, aby skrzydełka kurczaka znalazły się z tyłu – dzięki temu unikniemy przypalenia ich końców.
  4. Szyjkę kurczaka zwiń w rulon do środka, tak, aby napar nie wydostawał się przez jej ujście.
  5. Kurczaka zamykamy pod przykryciem na grillu na około 45 minut, pieczemy w temperaturze 220 stopni.
  6. Przygotowujemy glazurę: do soku z 1 cytryny ścieramy skórkę z cytryny, czosnek i imbir. Dodajemy 4 łyżki miodu (najlepiej wielokwiatowego) oraz sól. Całość odstawiamy na kilkanaście minut.
  7. W trakcie pieczenia odkrywamy kurczaka i nakładamy pędzelkiem na jego skórkę przygotowaną wcześniej glazurę. Jeżeli zbyt szybko spływa z mięsa, zagęszczamy ją, dodając więcej miodu.
  8. Kurczak jest gotowy, kiedy temperatura jego mięsa wynosi 74 stopnie Celsjusza.

Kurczak z grilla glazurowany „Earl Grey” – pełen przepis