Składniki (8 bułeczek): 1/2 kg mąki pszennej typ 550 4 g drożdży instant (opcjonalnie 15 g świeżych, wtedy trzeba zrobić rozczyn) 5 g soli (1 płaska łyżeczka) 5 g cukru (1 łyżeczka) 125 g ciepłego mleka (1/2 szklanki) 125 g ciepłej wody (1/2 szklanki) 50 g oleju rzepakowego (5 łyżek) Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ściereczką kuchenną, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto będzie w miarę jednolite dodać olej i dalej wyrabiać ok 7-10 minut. Do piekarnika wstawić wyrośnięte bułeczki i piec przez 20-25 minut, a następnie wyjąć i studzić na kratce. Naciąć w połowie i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Z każdej uformować bułeczkę, lekko ją spłaszczyć i odłożyć na blachę do pieczenia.