Składniki
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 130 g ananasów z puszki *
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółtka lub zielona
- 1 mała cebula
- pieprz czarny grubo mielony
- sól
Sos
- 120 ml ulubionego sosu BBQ **
- 1 papryczka jalapeño
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oregano
- garść świeżej kolendry ***
Przepis
Filet z kurczaka doprawiamy obficie solą oraz pieprzem. Ananasa odsączamy z soku. Jeżeli jest w plastrach, kroimy go na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kwadraty (około1.5x1.5 cm). Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Z folii aluminiowej wycinamy 2 kwadraty o wymiarach 30x30. Na każdy kawałek folii wykładamy porcję warzyw oraz ananasa, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Na wierzchu układamy mięso.
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/kurczak-w-sosie-barbecue-pieczony-w-folii/