Składniki
Składniki
- 1,5 kg schabu
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne *
- 1 łyżeczka czubricy czerwonej
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ papryki wędzonej
- olej rzepakowy
Przepis
Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i dodajemy tyle oleju, aby powstała pasta, którą z łatwością nasmarujemy mięso. Najlepiej po trochu dolewać olej, mieszać i sprawdzać konsystencję. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy schab. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki na noc.
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pikantny-schab-pieczony/