domowy schab suszony

Marta
Przekąski
03.02.2016 21:41
domowy schab suszony

Składniki

-1 kg schabu dobrej jakości (im węższy jest kawałek tym lepiej)

- szklanka cukru

- szklanka soli

- ulubione przyprawy (u mnie papryka ostra, płatki suszonego czosnku i majeranek)

- gaza i pończocha do suszenia

Przepis

Schab dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze, zamknąć w szczelnym pojemniku plastikowym/ szklanym i pozostawić w lodówce na 36 godzin co jakiś czas wylewając gromadzącą się wodę.

Po upływie 36 godzin schab wyjąć, dokładnie umyć z cukru, wysuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w soli. Analogicznie do poprzedniej czynności zamykamy szczelnie w pojemniku, wkładamy do lodówki na 36 godzin wylewając zgromadzoną wodę.

Po 36 godzinach schab ponownie myjemy z soli, osuszamy i nacieramy wybranymi przyprawami. wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie dokładnie zawijamy mięso w gazę, wkładamy do pończochy i wieszamy w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu na 3-4 dni. Jeżeli kawałek schabu był grubszy i po upływie 4 dni nadal jest wyraźnie miękki, należy ten czas wydłużyć.