Babka Tulipan Keksówka około 38 – 40 cm Babka Tulipan – składniki: 200 g masła 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (1 łyżka) 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek średniej wielkości 2 szklanki mąki pszennej tortowej pół szklanki oleju 1 opakowanie budyniu waniliowego (wykorzystujemy proszek) 1 opakowanie kisielu wiśniowego (wykorzystujemy proszek) 2 łyżki niebieskiego maku 2 łyżki kakao. I tak kolejno u mnie znajdują się: warstwa wiśniowa z kisielem, kakaowa z kakao, waniliowa z proszkiem budyniowym i makowa z makiem; które w konsekwencji tworzą babkę przypominającą w przekroju kwiat tulipana. Tak naprawdę kolejność nie jest tutaj zobowiązująca, ale ja zawsze zaczynam od czerwonej, następnie kładę brązową, kolejno jasną i na koniec makową warstwę, by jak najbardziej upodobnić wypiek do tulipana. Babka tulipan sprawdzi się na co dzień, ale też będzie bardzo fajnym domowym wypiekiem na Wielkanoc. Musimy tylko pamiętać o tym, że jest to ciasto ucierane i składniki na nie muszą mieć temperaturę pokojową. Wierzch tulipana na czas pieczenia okrywamy folią aluminiową, aby się nie spiekł. Babka Tulipan – wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami na puch. I tak dokładamy do jednej części mak, do kolejnej proszek budyniowy, proszek od kisielu, oraz do ostatniej kakao. Jego warstwy składają się z tego samego ciasta, jednak do każdej dokładamy inny składnik. Gdy są wmiksowane, stopniowo dolewamy olej, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Do każdej dokładamy jeden z czterech dodatkowych składników, które mają nadać odmienności warstwom. Babka tulipan to kilkuwarstwowy wypiek, który bardzo ładnie wygląda i pięknie pachnie, a do tego jest wilgotny i po prostu pyszny.