Pieczeń

Małgorzata
Przekąski
28.08.2018 12:49
Pieczeń

Składniki

  1. 700 g szynki wieprzowej
  2. 600 g łopatki wieprzowej
  3. 500 g boczku surowego
  4. 4 ząbki czosnku
  5. 1 łyżeczka cząbru
  6. 1 łyżeczka estragonu
  7. 8 g majeranku
  8. 8 g pieprzu czarnego
  9. 30 g soli peklowej

Dodatkowo

  1. 1 łyżka papryki słodkiej
  2. 1 łyżka majeranku
  3. zimna woda

Przepis

Łopatkę oraz boczek mielimy w maszynce do mięsa. Szynkę kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy sól peklową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy do mięsa wodę i dokładnie wyrabiamy. Wody dodajemy na wyczucie. Mięso powinno dobrze się kleić podczas wyrabiania, ale nie może być zbyt rzadkie.Tak przygotowane mięso przekładamy do foremek. Foremki przykrywamy papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 20 minut, aby pieczeń ładnie się zrumieniła. Jeszcze ciepłą pieczeń obsypujemy słodką papryką i majerankiem. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.