Przepis
1 kg schabu bez kości
Marynata:
2 łyżki miodu
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka tymianku Kamis
2 łyżki sosu balsamicznego
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
kilka ziaren jałowca i ziela ang. Kamis
kilka liści laurowych Kamis
garść suszonych śliwek
suszona gruszka i jabłko
2/3 jasnej części pora
Dzień wcześniej przygotować marynatę: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso delikatnie oprószyć solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem. Natrzeć, zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Do rękawa do pieczenia przełożyć schab, suszone owoce, pora pokrojonego w duże kawałki i wrzucić przyprawy. Rękaw związać i nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec półtorej godziny. Pozostawić w piekarniku jeszcze 20 minut. Po wyjęciu odczekać kilka minut. Poporcjować.