Składniki blaszka od wewnątrz 25×36 cm , szklanka ma poj. 250 ml: Kruchy spód kakaowy: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 cukier waniliowy 150 g posiekanego masła 1 jajko Masa serowa: 1 kg sera sernikowego z wiaderka 250 g twarogu śmietankowego w kostce 8 jajek 1 łyżka pasty waniliowej szczypta soli 1 ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe po 40 g Galaretka wiśniowa: 750 g kompotu wiśniowego w słoiku, w tym było 400 ml kompotu wiśniowego 1 galaretka krystaliczna (przezroczysta o dowolnym smaku lub 3-4 łyżeczki żelatyny) 1 łyżka kisielu wiśniowego rozpuszczonego w 2 łyżkach wody 150 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej + siekane migdały Przygotowanie Sernika z wiśniami i czekoladą: Mąkę, kakao i proszek mieszamy w misce, wsypujemy cukry, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło i jajko. Zerknij TUTAJ i tutaj Masa serowa w połączeniu z kwaskowymi wiśniami, galaretką i czekoladą z siekanymi migdałami na kakaowym kruchym spodem smakuje wyśmienicie. Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i pastą waniliową na jasną masę, dodajemy ser wiaderka oraz twaróg z kostki, wsypujemy sypki budyń, mieszamy. Na galaretce z wiśniami zrobiłam dekorację z czekolady i dodatkowo posypałam wierzch sernika siekanymi migdałami. Sernik z wiśniami i czekoladą oraz migdałami upiekłam już w piątek, gdyż najlepszy jest jak postoi dzień lub dwa. Na wierzchu galaretki z wiśniami robimy esy floresy z czekolady, całość posypujemy siekanymi migdałami. Z kompotu z wiśni odlewamy kompot, który mieszamy z kisielem. Wyjmujemy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru i ubijamy na sztywną pianę. Na końcu dodajemy do masy serowej ubite białka, mieszamy delikatnie łyżką np. silikonową, aby białka połączyły się z masą serową. Gdy zobaczyłam zachwyt Piotra podczas jedzenia sernika z wiśniami i czekoladą to wiedziałam, że to mój najlepszy sernik jaki upiekłam do tej pory! Gdy wiśnie z galaretką zaczną tężeć wylewamy na wierzch sernika, rozsmarowujemy na całej powierzchni sernika. Wiśnie podgrzewamy, gotujemy niezbyt długo, aby się nie rozpadły, wlewamy kompot mieszamy i zagotowujemy, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści w kompocie.