Babka puchatka

Ciasta
11.04.2020 9:22
Babka puchatka

Składniki: 6 jajek 200 g masła 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki kakao Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Jedno z pierwszych ciast, jakie zrobiłam samodzielnie – jeszcze w podstawówce 🙂 U nas w domu nazywana jest babką puchatką. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Przed wyjęciem z piekarnika dla pewności sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Jasną masę wylać do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wylać ciemną część i rozprowadzić ją równomiernie łyżką po całej powierzchni ciasta. Masło utrzeć mikserem z cukrem na jasną masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/babka-puchatka/