Wielkanocne zające bez foremki

Karolina
Desery
06.04.2020 9:46
Wielkanocne zające bez foremki

Składniki na około 20 zajęcy: 1 ¾ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru (jeśli będziesz lukrować ciasteczka, możesz dodać mniej cukru) 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia kokosanek) 130-140 g masła Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto (jeśli ciasto nie lepi się dobrze, można dodać odrobinę masła). Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm i wykrawam kółka 4 cm i 3 cm. Mniejsze kółko (to będzie główka) układam na większym (to będzie tułów) tak, aby tylko delikatnie zachodziło na większe kółko i dociskam. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem za pomocą łopatki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić. Tworzę dwa małe wałeczki (1,5-2 cm) z ciasta, układam na mniejszym kółku i dociskam. Jak przestygną, przygotowuję lukier (2 czubate łyżki pudru na 1 łyżkę ciepłej wody) i dekoruję ciasteczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/wielkanocne-zajace-bez-foremki/