Składniki: 5 jajek 3-4 łyżki majonezu mały pęczek szczypiorku kapary do dekoracji świeży tymianek 10 pasków wędzonego łososia ostra mieszanka przypraw z solą Przygotowanie Jajek z łososiem i majonezem ze szczypiorku. Robi się je w zasadzie jak zwykłe jajka z majonezem, tylko kilka dodatków: wędzony łosoś, zmiksowany szczypiorek, listki tymianku, a dla ozdoby owoce kaparów powodują, że jajka wyglądają bardzo odświętnie. Zielony majonez uczyliśmy się robić od podstaw na warsztatach z Ernestem Jagodzińskim, wtedy robiliśmy go do ośmiornicy z chorizo, ziemniakami, robiliśmy tam też majonez wasali. Zielony majonez z tego przepisu jest prostszy wystarczy wybrane zioła w tym wypadku szczypiorek zmiksować z gotowym majonezem. Jajka na twardo kroimy na pół, smarujemy całą powierzchnię zielonym majonezem, posypujemy mieszanką przypraw i układamy łososia zwiniętego w tzw. kwiatek. Jajka gotujemy na twardo, 6 minut od zagotowania się wody, odstawiamy z gazu, przelewamy zimną wodą, żeby skorupka ładnie odchodziła i pozostawiamy do ostudzenia. Przepis na jajka jest idealny na święta wielkanocne, oraz na inne okazje. Jajka z łososiem i majonezem ze szczypiorku.