Chleb francuski wiejski na drożdżach

Julianna
Śniadania
06.04.2020 8:33
Chleb francuski wiejski na drożdżach

Na moim profilu na IG w wyróżnionych stories znajdziecie zdjęcia z poszczególnych etapów wyrabiania ciasta.zaczyn:250g mąki (typ 650)250ml wody3g świeżych drożdży (kulka o średnicy ok 0,7cm) albo 0,8g drożdży suszonychDrożdże rozmieszać z wodą, wsypać mąkę, wymieszać. Po 30 minutach ciasto wyjąć na stolnicę, rozciągnąć na prostokąt, złożyć na 3 jak kopertę, następnie znowu na 3, tworząc paczuszkę. Wieczorem nastawiam zaczyn, który wyrasta przez 10-12 godzin, następnie dosypuje mąkę i wlewam wodę, mieszam i zostawiam na autolizę na 20 minut, później zaczynam wyrabianie, odstawiam, w międzyczasie rozciągam i składam i wreszcie formuję i piekę. Odstawić na 20-30 minut (autoliza).Ciasto wyrabiać: włożyć palce pod ciasto, podciągnąć je do góry, założyć na środek, miskę obracać, tym sposobem wyrabiając ciasto. Zsunąć z deski na kamień, na dno piekarnika wrzucić 2-3 kostki lodu (albo wstawić naczynie z wrzątkiem), piec przez 10 minut. Jeśli nie posiadamy kamienia do pieczenia pizzy/chleba, można upiec go na pokrywce od naczynia żaroodpornego, w garnku żeliwnym albo na blasze z wyposażenia piekarnika. Wyrośnięte ciasto po dotknięciu palcem będzie powoli wracać (jeśli wraca od razu, pozostawiamy do wyrastania jeszcze na kilkanaście minut).Póki ciasto wyrasta, rozgrzać piekarnik z kamieniem w środku do 250stC. Chleb położyć na kratce, przykryć ściereczką i pozostawić do ostygnięcia na min. 30 minut. Miskę w ciastem przykryć folią i odstawić na 30 minut w temp. 23stC. Ciasto włożyć z powrotem do miski, przykryć, odstawić na 40 minut. Ciasto właściwe:cały zaczyn250g mąki (typ 650)80-110ml wody4g świeżych drożdży (kulka ok 1cm) albo 1g suszonych8g soli (1 łyżeczka) Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu, samo wyrabianie i mieszanie to w sumie zaledwie ok 30 minut, natomiast więcej czasu zajmuje czekanie aż ciasto wyrośnie. Drożdże rozmieszać w łyżce wody, polać ciasto, wyrabiać, żeby cała woda wchłonęła się w ciasto. Następnie otworzyć drzwiczki i wypuścić parę (wyjąć naczynie z wodą), chleb piec kolejne 25 minut w temp. 230stC. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. To chleb, który bardzo przypomina smakiem chleb na zakwasie, a to dzięki długiemu wyrastaniu i naprawdę niewielkiej ilości drożdży. Przykryć i pozostawić do wyrastania na ok 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/04/chleb-francuski-wiejski-na-drozdzach.html