Przepis
Co jest potrzebne?
- 2 kostki rosołowe
- ok. 2 l wody
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 ziemniak
- 100 g gotowych zacierek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- ziarenka smaku
Jak przygotować?
Wodę zagotować, rozpuścić w niej kostki rosołowe. Pietruszkę i marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić warzywa do bulionu, dodać też koperek i natkę pietruszki. Kiedy zupa zacznie wrzeć wrzucamy zacierki i doprawiamy przyprawami. Chwilę pogotować na małym ogniu, a następnie do śmietany dodać delikatnie trochę zupy, wymieszać i dodać z powrotem do garnka. Pogotować jeszcze trochę i można podawać. Smacznego! : )