Przepis
Składniki:
Biszkopt:
200g rukoli
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka oleju
250g cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
galaretka malinowa + wrzątek (3/4 wody z ilości na opakowaniu)
maliny
borówki
tortownica o średnicy 22cm
Biała masa:
śnieżka
mleko – ilość wg instrukcji na opakowaniu
1,5 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
Wykonanie:
Rozpuszczamy galaretkę i studzimy.
Rukolę myjemy i blenderujemy bardzo drobno. Jeśli rukola jest zbyt sztywna i ciężko ją rozdrobnić, wówczas by ją zmiękczyć obsmażamy chwilę na patelni bądź umieszczamy w garnku do gotowania na parze.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C, funkcja góra dół.
Jajka miksujemy na puszystą masę, co jakiś czas dodając cukier. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy powoli olej, wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty, po czym po kilka łyżek dosypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy rozdrobnioną rukolę, miksujemy chwilę – tylko, by składniki się połączyły.
Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wykładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 60-75 minut – do tzw. suchego patyka.
W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Ubijamy śnieżkę na sztywno, dodajemy do niej żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy.
Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku jeszcze przez 2 minuty, po czym wyjmujemy i studzimy. Przekrawamy je na pół, na dolnej warstwie układamy maliny i zalewamy je tężejąca galaretka, po czym nakładamy górną warstwę i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Zdejmujemy obręcz tortownicy, za pomocą noży przekładamy ciasto na dłoń i dekorujemy śnieżką. Tort przekładamy na paterę i dekorujemy owocami. Pozostaje nam tylko życzyć smacznego :)