Tagliatelle z cukinią i marchwią

Krzysztof
Makarony
11.07.2014 7:59
Tagliatelle z cukinią i marchwią

Przepis

Składniki (na 2 porcje):

- 2 porcje makaronu tagliatelle

- pół dużej cukinii

- 1 duża marchew

- 2 małe cebule

- 2-3 ząbki czosnku

- garść posiekanej natki pietruszki

- 2-3 łyżki oliwy z oliwek

- 1 jajko

- ok. 1/3 szklanki śmietanki 18%

- sól i pieprz do smaku

Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie, resztę składników przygotowałam podczas gotowania się makaronu.

Cebulę pokrojoną w piórka lekko zeszkliłam na oliwie z oliwek. Marchew i cukinię pokroiłam w długie cienkie piórka (mam do tego fajny obierak z odpowiednią końcówką), najpierw do cebuli dodałam marchew, gdy lekko zmiękła na patelnię dołączyła cukinia. Całość doprawiłam solą i pieprzem i chwilkę razem poddusiłam. Na koniec dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie wymieszałam i chwilę razem zasmażyłam.

Do kubka wlałam śmietankę, wbiłam jajko, dodałam 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu, całość dokładnie wymieszałam.

Odcedzony makaron dodałam do warzyw na patelni, całość obsypałam świeżą natką pietruszki i wszystko razem dokładnie wymieszałam trzymając patelnię na niewielkim gazie. Gaz wyłączyłam, makaron zalałam sosem, wymieszałam i gotowe:)