Przepis
Składniki (na 2 porcje):
- 2 porcje makaronu tagliatelle
- pół dużej cukinii
- 1 duża marchew
- 2 małe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- ok. 1/3 szklanki śmietanki 18%
- sól i pieprz do smaku
Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie, resztę składników przygotowałam podczas gotowania się makaronu.
Cebulę pokrojoną w piórka lekko zeszkliłam na oliwie z oliwek. Marchew i cukinię pokroiłam w długie cienkie piórka (mam do tego fajny obierak z odpowiednią końcówką), najpierw do cebuli dodałam marchew, gdy lekko zmiękła na patelnię dołączyła cukinia. Całość doprawiłam solą i pieprzem i chwilkę razem poddusiłam. Na koniec dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie wymieszałam i chwilę razem zasmażyłam.
Do kubka wlałam śmietankę, wbiłam jajko, dodałam 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu, całość dokładnie wymieszałam.
Odcedzony makaron dodałam do warzyw na patelni, całość obsypałam świeżą natką pietruszki i wszystko razem dokładnie wymieszałam trzymając patelnię na niewielkim gazie. Gaz wyłączyłam, makaron zalałam sosem, wymieszałam i gotowe:)