Przepis
Składniki: (na 8 kielichów do wina)
250g twarożku śmietankowego
240g jogurtu greckiego light
210g serka homogenizowanego waniliowego
500g malin (ja użyłam mrożonych)
120g drobnego cukru białego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
5 łyżek cukru pudru
galaretka malinowa
żelatyna (ja użyłam żelatyny do serników)
kilka malin do ozdoby
Potrzebujemy również naczyń do mini serników, np. kielichów do wina.
Wykonanie:
Rozpuszczamy galaretkę, dodając 1/4 wody mniej niż w zaleceniu. Przygotowujemy naczynia do mini serników. Miksujemy rozmrożone lub świeże maliny z dodatkiem cukru pudru. Przygotowujemy jedno dodatkowe naczynie do wymieszania masy sernikowo-malinowej.
Ser twarogowy, serek homogenizowany, jogurt, ekstrakt waniliowy oraz cukier miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. 1/3 masy sernikowej przekładamy do dodatkowego naczynia i mieszamy z 1/2 zmiksowanych malin, w ten sposób uzyskaliśmy 3 masy: sernikową, sernikowo-malinową i malinową. Do każdej z nich dodajemy żelatynę (w ilości podanej na opakowaniu). Uzyskane masy przekładamy do naczyń w dowolnej kolejności, na wierzchu rozlewamy galaretkę i dekorujemy maliną. W moich kielichach ułożyłam kolejno: masę sernikową, sernikowo-malinową, zmiksowane maliny, galaretkę i maliny. Deser gotowy!