Zupa szczawiowa

mela
Zupy
10.01.2016 14:55
Zupa szczawiowa
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

00 g porcji rosołowej

marchewka, pietruszka

1/4 korzenia selera

2 pęczki świeżego szczawiu

2-3 łyżki śmietany 18%

2 jajka

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

3 ziarenka pieprzu

sól, pieprz do smaku

Przepis

Kaloryczność: niska

Koszt: do 10 zł

Przygotowanie:

Zupa szczawiowa to ciekawa propozycja w sezonie wiosenno-letnim. Możemy zakupić szczaw na targu lub zerwać go samemu na łące, w lesie. Polecam!

Liście i łodygi szczawiu bogate są w wiele witamin, wapń, żelazo i magnez. Jednak pamiętajcie, aby nie przesadzać z ilością i koniecznie zjeść zupkę z jajkiem ugotowanym na twardo.

Umyj porcję rosołową, zalej w garnku wodą, dodaj ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i zagotuj na średnim ogniu i gotuj przez około 20 minut, zbierz łyżką lub sitkiem szumowiny.

Umyj i obierz warzywa i dodaj je do wywaru, następnie gotuj aż do miękkości, następnie przecedź wywar i zostaw jedynie marchewkę, natomiast resztę warzyw możesz zblendować i dodać z powrotem do zupy, aby była bardziej treściwa.

Szczaw dokładnie umyj i ugotuj go osobno przez kilka minut, następnie przetrzyj go przez sitko, aby nie było w zupie włosków z łodyżek.

Dopraw zupę solą i pieprzem, na sam koniec dodaj śmietanę do zupy. Pamiętaj jednak, aby najpierw ją wymieszać z łyżką gorącej zupy przed wlaniem jej do garnka.

Zupę podawaj koniecznie z ugotowanym na twardo jajkiem oraz koperkiem.