Zupa szczawiowa

Małgorzata
Zupy
17.03.2015 16:24
Zupa szczawiowa

Składniki

Zupa szczawiowa jest daniem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni. Kwaskowata zupa ze śmietaną najczęściej podawana z jajkiem i ziemniakami. Najlepsza oczywiście w sezonie, kiedy szczaw ogrodowy rośnie na łąkach, polanach i w ogródkach. Ja nawet w sezonie nie mam dostępu do świeżego szczawiu z racji tego, iż mieszkam po za granicami Polski. Korzystam z tego, zamkniętego w słoikach.

Składniki:

Wywar:

4 skrzydełka z kurczaka

2 litry wody

1 średnia marchew

1 korzeń pietruszki

1/2 małego selera

1/3 pora

Pozostałe składniki:

400 g szczawiu ze słoika

4 łyżki słodkiej śmietanki

szczypta cukru

pieprz

sól

Dodatkowo:

4 jajka

świeżo posiekany koperek lub szczypiorek

Przepis

Skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut i zbieramy szumowiny. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. W wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Przy pomocy blendera miksujemy szczaw, dodajemy do wywaru i gotujemy około 10 minut. Zupę przelewamy przez sito, aby pozbyć się włókien. Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo, posypaną świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Najlepiej smakuje z ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki i podsmażonymi na odrobinie oliwy.