Składniki
Zupa szczawiowa jest daniem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni. Kwaskowata zupa ze śmietaną najczęściej podawana z jajkiem i ziemniakami. Najlepsza oczywiście w sezonie, kiedy szczaw ogrodowy rośnie na łąkach, polanach i w ogródkach. Ja nawet w sezonie nie mam dostępu do świeżego szczawiu z racji tego, iż mieszkam po za granicami Polski. Korzystam z tego, zamkniętego w słoikach.
Składniki:
Wywar:
4 skrzydełka z kurczaka
2 litry wody
1 średnia marchew
1 korzeń pietruszki
1/2 małego selera
1/3 pora
Pozostałe składniki:
400 g szczawiu ze słoika
4 łyżki słodkiej śmietanki
szczypta cukru
pieprz
sól
Dodatkowo:
4 jajka
świeżo posiekany koperek lub szczypiorek
Przepis
Skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut i zbieramy szumowiny. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. W wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Przy pomocy blendera miksujemy szczaw, dodajemy do wywaru i gotujemy około 10 minut. Zupę przelewamy przez sito, aby pozbyć się włókien. Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo, posypaną świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Najlepiej smakuje z ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki i podsmażonymi na odrobinie oliwy.