Zupa porowa

kardamonovy
Zupy
24.01.2016 19:18
Zupa porowa

Składniki

2 l bulionu warzywnego

2 duże pory

4 ziemniaki

1 marchewka

liść laurowy

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżka masła

1/3 szklanki śmietany 12%

garść szczypiorku

sól

pieprz

Przepis

Do tej zupy potrzebne nam są tylko białe części porów. Kroimy je wzdłuż i bardzo dokładnie myjemy, również między warstwami. Kroimy je w cienkie półplasterki, marchewkę także. Ziemniaki kroimy w mniejszą kostkę. Warzywa smażymy na maśle na wolnym ogniu, około 3 minut. Po tym czasie, zalewamy je bulionem, dodajemy liść laurowy, doprawiamy gałką (najlepiej świeżo startą), solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Zupę przed podaniem, posypujemy szczypiorkiem.